Cikgu Lee - sebelum, semasa dan selepas menjadi seorang guru
[ Home ]-[ Recent ]-[ Archive ]-[ About Me ]-[ Speaker ]-[ Toastmasters ]-[ Contact Me ]-[ FAQ ]

Nama: Lee Chye Ewe
Lahir: 1961
Tempat: Kuala Krai, Kelantan

Pelajar
SRJK(C) Yuk Chai, Kuala Krai, Kelantan (1968-1973)
SM Sultan Yahya Petra, Kuala Krai, Kelantan (1974-1979)
SM Hamzah, Machang, Kelantan (1980-1981)

Guru
SM Georgetown, Pulau Pinang (1983)
SM Perempuan Cina, Pulau Pinang (1984)
SMK Abdullah, Semporna, Sabah (1985-1988)
SMK Kuhara, Tawau, Sabah (1989-1997)
Tusyen Secara Online Terkini dan Terbaik Masakini
Custom SearchUntuk Dijual


Free counter and web stats

Lee Chye Ewe's Facebook profile


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:rss feedTuesday, August 17, 2004
Surat Aduan

Saya mulai menjadi ahli Tawau Toastmasters Club pada tahun 1999 iaitu setahun setelah saya diperkenalkan. Semenjak daripada penyertaan saya telah melibatkan diri dengan aktif. Saya juga telah memikul pelbagai tanggungjawab. Selain daripada menjadi ahli jawatankuasa dalam pelbagai peringkat sehinggalah saya dipilih sebagai Presiden pada tahun ini, saya juga pernah menjalankan tugas yang lain. Ini termasuklah menjadi pengerusi penganjur kepada majlis mengangkat sumpah dan pertandingan syarahan.

 

Dalam menganjurkan sesuatu acara banyak pengalaman yang dapat dipelajari. Walaupun kita berusaha sedaya upaya untuk melaksanakan sesuatu tugas itu dengan baik dan membuat persediaan yang cukup awal, kadang-kadang ada saja perkara yang tidak betul yang mengganggu rancangan asal kita.

 

Semasa mengendalikan majlis mengakat sumpah baru-baru ini jawatankuasa penganjur telah diuji dengan pelbagai cara, bukan daripada ahli kelab tetapi daripada sebuah hotel yang menjadi tempat pilihan kami. Lantaran daripada pengalaman buruk yang telah diberikan, saya telah menulis sepucuk surat untuk membuat aduan. Surat tersebut dituju kepada Pengurus Besarnya. Keseluruhan suratnya yang ditulis dalam Bahasa Inggeris telah saya terjemahkan seperti berikut:

 

Tuan Pengurus Besar,

 

Layanan Yang Mengecewakan Daripada Hotel Tuan

 

Dengan amat berat hati dan kesal kami terpaksa memajukan surat ini kepada pengetahuan tuan.

 

Kelab kami, sama ada sebagai sebuah kelab atau individu-individu dalam kelab ini, adalah pelanggan hotel tuan yang tetap. Kami telah menggunakan kemudahan hotel tuan bagi aktiviti-aktiviti rasmi, urus niaga dan sosial kami. Kami juga membawa bersama rakan niaga kami, sahabat handai kami dan juga kaum keluarga kami untuk turut menggunakan kemudahan yang telah disediakan oleh hotel tuan. Atas hubungan yang terjalin sejak sekian lama inilah maka majlis angkat sumpah kelab kami diadakan di hotel tuan. Ini juga merupakan tahun keempat majlis seperti ini diadakan di hotel tuan.

 

Kelab kami telah membuat tempahan pada 15 Mei 2005 bagi menggunakan dewan serba guna hotel tuan. Tempahan ini dibuat 3 bulan sebelum majlis kami pada 8 Ogos 2004. Kami telah menekankan kepada Pengurus Jualan tuan bahawa masa yang mencukupi hendaklah diberikan kepada kami untuk membuat persiapan menghiasi pentas dan dewan. Permintaan ini merupakan amalan biasa apabila sesebuah dewan ditempah untuk satu-satu majlis. Salah seorang ahli Kelab kami juga telah memberikan aturcara yang lengkap kepada pihak tuan bagi memudahkan persiapan dan tindakan lanjut dijalankan.

 

Saya juga telah bercakap sendiri dengan Pengurus Jualan hotel tuan and mengingatinya bahawa pengalaman pahit yang pernah kami lalui pada tahun sebelumnya tidak harus berulang. Terdapat pertindihan dalam tempahan dewan pada tahun sebelum ini dan kami dipaksa memulakan persiapan kami lewat. Kami diminta memulakan persiapan pada jam 5.00 petang sedangkan majlis kami bermula pada jam 6.45 petang.

 

Ini merupakan perkara yang tidak mungkin untuk kami lakukan. Oleh itu, saya terpaksa bertegang leher dengan Pengurus Jualan Tuan dan akhirnya kami dibenarkan memulakan persiapan kami pada jam 2.00 petang. Pengalaman seperti ini telah mengajar kami mengingatkan kakitangan hotel tuan berulang kali. Kami tidak mahu pisang berbuah dua kali.

 

Tanpa kami sangka-sangka, kami sekali lagi dikejutkan dan diberitahu oleh Pengurus Jualan Tuan bahawa permintaan kami untuk membuat persiapan awal tidak dapat dibenarkan. Makluman ini disampaikan beberapa hari sebelum majlis kami berlangsung. Kami diberitahu bahawa sebahagian daripada dewan tempahan kami telah ditempah oleh orang lain bagi kegunaan pada waktu petang hari yang sama. Tempahan bertindih sekali lagi berlaku. Kami diminta untuk membuat penyesuaian dan menerima keghairahan pihak tuan untuk mengaut keuntungan yang lebih. Nampaknya pihak tuan begitu pandai mengambil hati pelanggan tuan yang baru.

 

Apabila saya menghubungi Pengurus Jualan tuan, saya diberitahu bahawa beliau tidak dapat berbuat apa-apa. Beliau tidak dapat menolak rezeki yang datang. Dia berkata demikian seolah-olah kami bukan pelanggan hotel tuan dan membayangkan kami meminta untuk menggunakan kemudahan hotel tuan secara percuma.

 

Sokongan kami terhadap hotel tuan selama ini seolah-seolah tidak bernilai langsung. Beliau juga menolakkan permintaan saya supaya mengkaji semula kemungkinan menyelesaikan masalah kami yang dengan jelas sengaja ditimbulkan oleh pihak pengurusan pihak tuan. Dalam masa yang terlalu singkat adalah mustahil untuk kami mencari tempat yang lain.

 

Saya tidak ada cara lain selain daripada meminta untuk berjumpa dengan tuan sendiri. Saya sebenarnya amat berterima kasih kepada tuan kerana sudi berjumpa dan mendengar masalah kami. Saya juga ingin memberikan penghargaan kepada tuan kerana cukup perihatin dan memberikan cadangan untuk menyelesaikan masalah secara praktikal. Saya juga diberi jaminan bahawa kami tidak akan menghadapi sebarang masalah selepas ini.

 

Akan tetapi, jaminan tuan rupa-rupanya tidak diendahkan oleh pekerja hotel tuan. Kami telah pergi ke hotel tuan pada jam 1.00 petang pada 8 Ogos 2004 untuk memulakan perhiasan pentas dan dewan. Alangkah terkejutnya apabila kami dapati pentas tidak kelihatan langsung. Sedangkan tuan sendiri bersetuju bahawa pentas merupakan tumpuan utama majlis kami.

 

Saya telah meminta untuk berjumpa dengan kekitangan tuan yang bertugas dan salah seorang pekerja yang mengaku beliau ketua telah datang berjumpa dengan saya. Beliau memberitahu saya bahawa pentas yang kami perlukan masih lagi digunakan di bilik lain dan hanya akan dipindahkan ke dewan kami selepas jam 5.00 petang. Saya meminta supaya pentas lain dipasang dengan segera tetapi permintaan saya ditolak dengan alasan bahawa hotel tuan cuma mempunyai sebuah pentas sahaja. Saya juga dinasihatkan supaya membuat perhiasan tanpa pentas. Beliau seolah-olah menyindir saya tidak tahu tentang perhiasan pentas.

 

Saya membantah keras tetapi beliau memberitahu saya dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana tidak ada arahan diberikan kepadanya untuk menyediakan pentas sebelum jam 5.00 petang. Saya merasa sungguh kecewa dengan sikap dan layanan sedemikian. Saya menuntut untuk berjumpa dengan orang yang lebih berkuasa. Beliau masih berdegil dan memberitahu saya bahawa dialah orang yang bertanggungjawab sepenuhnya dan saya cuma boleh berhubung dengan beliau sendiri.  

 

Jawaban kakitangan tuan yang sombong lagi kurang sopan itu menyebabkan saya marah dan meninggikan suara saya. Dengan amat tidak senang hati barulah saya dibawa untuk berjumpa dengan seorang Pengurus Bertugas. Secara ikhlas saya katakana bahawa Pengurus Bertugas tuan jauh lebih peramah  dan sedia membantu. Beliau segera mengarahkan kakitangan tadi untuk memasang sebuah lagi pentas. Rupa-rupanya  kakitangan tuan tadi telah membohongi saya bahawa hotel tuan tidak mempunyai pentas yang lain. Saya tidak faham kenapa beliau harus berbohong dan sengaja menyulitkan kami. Sedangkan, saya mahupun kelab yang saya ketuai tidak pernah berselisih faham dengan beliau pada bila-bila masa sebelum ini.

 

Setelah pelbagai kesulitan yang kami lalui akhirnya pentas dipasang dan kami berjaya menghabiskan perhiasan dan persiapan sebelum acara bermula. Bagaimanapun mimpi ngeri kami belum lagi berakhir.

 

Pertama, sebelum majlis bermula kami mendapati lantai joget tidak dipasang dengan baik. Penjuru-penjuru yang tajam lagi merbahaya tidak langsung ditutup. Nampaknya pekerja hotel tuan telah lalai menjalankan tugas mereka. Kerja mereka juga tidak diawasi atau diselia dengan baik. Akibatnya dua orang tetamu kami terjatuh.

 

Kedua, walaupun telah berkali-kali diingatkan kepada kapten supaya menghidangkan semua makanan dalam masa satu jam yang ditetapkan, dan dijanji akan dibereskan, pekerja tuan masih mengambil masa yang terlalu lama untuk menghidang makanan. Akibatnya aturcara kami terlewat.

 

Ketiga, makanan yang disediakan juga tidak sampai pada mutu yang sepatutnya, seperti mana yang pernah kami rasa. Ikan yang dihidangkan juga tidak segar dan sup sirip ikan juga terlampau cair. Kami hairan adakah disebabkan pelbagai kesulitan yang sengaja dilakukan oleh pekerja tuan sehingga makanan yang disediakan juga bermutu rendah. Atau apakah sememangnya perkhidmatan hotel tuan telah semakin hari semakin menurun?

 

Bukanlah menjadi kebiasaan kami untuk membuat aduan kerana kami memegang pada perinsip saling mempercayai dan menghormati. Moto Kelab kami ialah Bersama-sama Menuju Ke Arah Kejayaan. Kami saling membantu dan memberi galakan di antara satu dengan yang lain untuk mencapai kecemerlangan.

 

Akan tetapi biarpun kami adalah pelanggan tetap hotel tuan, kami masih diberikan layanan buruk dan sengaja dipersulitkan. Andai kata kami adalah pelanggan baru hotel tuan sekalipun, layanan yang yang tidak bermutu tidak harus kami terima.

 

Dengan pengalaman dan layanan yang cukup tidak menyenangkan yang kami terima daripada hotel tuan dan kakitangan tuan, kami merasa terpanggil untuk memanjangkan aduan ini. Dengan ini kami meminta agar satu penjelasan yang munasabah diberi. Kami juga meminta agar potongan harga diberikan memandangkan layanan buruk yang kami terima dan makanan kurang bermutu yang dihidangkan. Harga yang ditetapkan tidak setimpal dengan perkhidmatan yang diberikan.

 

Aduan kami juga akan menjadi saksi sejauh manakah kesediaan hotel tuan menghargai pelanggan tetap di samping mengambil berat terhadap pandangan yang diberikan oleh pelanggan tuan.

 

Saya bersedia untuk dihubungi pada bila-bila masa untuk mendapatkan sebarang penjelasan lanjut.

 

 

Terima kasih.

 

Yang benar,

 

Presiden

 

Surat diatas telah saya faks ke pejabat Pengurus Besar hotel tersebut. 3 hari selepas itu saya menerima panggilan telefon daripada salah seorang kakitangan hotel. Beliau memberitahu saya bahawa pihak hotel telah bersetuju untuk memberikan potongan harga yang bersamaan dengan harga makanan untuk sebuah meja. Saya mengucapkan terima kasih dan menjelaskan bayaran.

 

Surat saya tidak dibalas sampai ke hari ini. Pengurus Besar atau Pengurus Jualannya juga tidak menghubungi saya. Saya sebenarnya tidak menjangka mereka akan membalas surat saya kerana saya tahu mereka tidak mahu sebarang jawapan hitam putih mereka dirakamkan.

 

Saya telah memaklumkan berita tersebut kepada ahli jawatankuasa saya dan semua orang merasa lega, sekurang-kurang sesuatu tindakan masih diambil atas segala ketidak selesaan yang telah dibebankan kepada kami.

 

Sebenarnya, seperti yang saya nyatakan dalam permulaan surat saya merasa amat berat hati untuk membuat aduan tetapi sebagai seorang pengguna dan memikirkan akan hak pengguna lain yang mungkin dilayan sedemikian rupa, barulah saya menulis surat tersebut. Itupun saya meminta jawatankuasa saya untuk membaca surat saya sebelum dikirim.

 

Kadang-kadang kita terpaksa menjadi orang yang kurang popular demi menuntut hak kita dan hak orang lain yang senasib dengan kita. Jika tidak kita akan sering kali diperkotak katikkan. 


Dicatat pada 09:40 pm oleh cikgulee

ken y
November 23, 2009   05:37 AM PST
 
kebanyakan peniaga tidak mengikut peraturan peniagaan tersebut,kualiti penjualan juga mahal,sikap penjaja peniaga memang teruk....memang tak tahu perkataan ikhlas
Syarmin
September 25, 2004   03:31 PM PDT
 
Jika dibandingkan hak pengguna di Malaysia dan hak pengguna di negara Barat, amat jauh bezanya. ingin saya berikan satu contoh, seringkali kita dapat lihat tertulis di kedai2 "Goods Sold Are Not Returnable". mengikut daripada kawan saya, sebenarnye pernyataan itu tidak laku andainya barang yang kita beli itu hanyalah untuk kegunaan rumah, ataupun household item. untuk keterangan lanjut saya boleh forwardkan email yang saya dapat daripada kawan saya itu.
Cikgu Lee
August 30, 2004   12:34 PM PDT
 
Benar MBA, selagi pengguna tidak mengambil berat tentang hak mereka dan membiarkan sahaja tipu helah yang digunakan dalam gimik perniagaan, maka selagi itulah peniaga akan mengambil kesempatan ke atas sikap tidak apa kita
mba
August 27, 2004   10:48 PM PDT
 
Di Malaysia ni kadang-kadang pengguna bagaikan pengemis sahaja. Peniaga tidak sedar langsung bahawa pendapatan mereka adalah dari pengguna. Bila ekonomi merundum, bisnes merosot barulah mula cari pelanggan, beri macam2 offer....
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry

Tusyen RM33/sebulan Untuk Semua Matapelajaran